„Sunt convins că în timpul mandatului Comisiei mele o să punem capăt mecanismului MCV. Nu există o legătură strânsă între ceea ce eu aș numi cazul Bulgariei și cazul României. Dacă România o ia înaintea Bulgariei, evident că mecanismul se va încheia. Dacă România menține nivelul de punere în practică actual al așteptărilor din partea Comisiei Europene și a statelor membre, atunci acest lucru se va întâmpla”, a spus Juncker.
Președintele Comisiei Europene a adăugat că este convins de importanța progreselor pe care România le înregistrează în combaterea corupției și de eforturile pe care le face pentru a accelera procesul. Juncker a ținut să menționeze și că oficialii europeni se declară extrem de mulțumiți de modul în care noul guvern român își face treaba.
La rândul său, premierul Dacian Cioloș a declarat că este conștient că pentru a consolida evoluțiile din domeniul justiției este nevoie în continuare de o administrație eficientă, transparentă și profesionistă, dar că, din punctul lui de vedere, mecanismul MCV poate fi încheiat.
„Am discutat și despre modul cum noi vedem procesul de finalizare al MCV, care noi considerăm că și-a atins scopul din punctul de vedere a ceea ce s-a avut în vedere atunci când acest mecanism a fost pus în aplicare. Asta nu înseamnă că în România nu trebuie să continuăm cu lupta împotriva corupției și cu consolidarea a ceea ce s-a făcut până acum, dar noi considerăm că există în momentul de față suficientă maturitate în România pentru ca acest proces să fie integrat și internalizat”, a explicat Cioloș.
Premierul a ținut să puncteze și că speră ca nu va fi nevoie ca România să aștepte până în ultimul an de mandat al Comisiei pentru o găsi o soluție la această problemă, dar și că țara noastră îndeplinește condițiile de aderare la spațiul Schengen și că este nevoie ca în cursul acestui an să asistăm la decizii care să conducă în direcție potrivită.